Georgios Apostolidis är strategisk planerare på kommunledningskontoret. Här berättar han hur en ny översiktsplan blir till, och vilka möjligheter som Karlskogas invånare har att påverka framtiden.
Karlskoga är en attraktiv kommun som planerar för fler invånare och kvalificerad arbetskraft när industrin växer. Hur ska staden och kommunen kunna växa och utvecklas på ett hållbart sätt? En del av svaren finns i översiktsplanen, som beskriver olika förutsättningar och ambitioner för utvecklingen.
Text: Anders Post
Foto: John Persson
Alla kommuner i Sverige måste enligt lag ha en översiktsplan, det är alltså inget som går att välja. Anledningen till lagkravet är att det är viktigt för den som bor i kommunen eller som ska flytta dit att kunna känna till de övergripande ambitionerna för kommunens utveckling. Detta är även viktigt för företag, exempelvis om man överväger att etablera eller behöver expandera. Översiktsplanen ger möjlighet att jämföra förutsättningarna i olika kommuner och är därmed en hjälp för att fatta långsiktiga väl underbyggda beslut.
Översiktsplanen visar främst hur mark och vatten är tänkta att användas, var och hur det bör byggas. Översiktsplanen ska också visa på planeringens konsekvenser och hur hänsyn kan tas till olika intressen, såväl allmänna som enskilda. Det finns mycket lagstiftning att förhålla sig till, exempelvis miljökvalitetsnormer. Att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för översiktsplanen är ett krav.
– Översiktsplanen är ett dokument som föreslår prioriteringar mellan olika intressen, eller åtminstone lyfter att det finns olika intressen att ta hänsyn till när det i framtiden blir dags att bygga, säger
Georgios Apostolidis, som är strategisk planerare på Kommunledningskontoret. Det finns även en rad saker som kommunen inte själv kan styra över. Exempelvis vägar, vattendrag och naturområden som sällan stannar vid en kommungräns, därför ger mycket som sker i en kommun konsekvenser i en eller flera grannkommuner.
Översiktsplanen är ett politiskt styrdokument. Det är inte juridiskt bindande som exempelvis ett bygglov eller en detaljplan. Kommer man, efter att översiktsplanen är antagen, på något nytt som skulle vara bra att genomföra så går det alldeles utmärkt.
Hur kan invånarna i Karlskoga påverka utformningen av översiktsplanen?
– Genom att delta i samrådsförfaranden, engagera sig i medborgardialoger, kontakta politiker och tjänstemän samt delta i möten och digitala plattformar som arrangeras i planeringsprocessen, säger Georgios Apostolidis.
Hur långt har ni kommit?
– Vi är i ett tidigt skede där vi främst samlar in och sammanställer alla förutsättningar som utgör grunden för översiktsplanen. Vi ser fram mot att under hösten/vintern dra igång ett första samråd för att ta emot synpunkter på ett tidigt utkast till ny översiktsplan. I detta första samrådsskede koncentrerar vi oss på rena Karlskogafrågor och det är då möjligheterna att påverka innehållet är som allra störst. Det är fritt fram att komma med alla sorters vilda idéer för den som vill. Vi vill verkligen att alla som vill ska vara involverade i denna viktiga process.
– Därefter kommer ytterligare ett samråd där man kan se vilka av alla uppslag, som kommit in i det tidiga skedet och lagts in i översiktsplanen och som kommer att bearbetas vidare. Även under detta andra samrådsskede har alla chansen att dela sina åsikter och komma med nya förslag. Den avslutande delen i processen är att översiktsplanen genomgår en offentlig granskning. Det som då presenteras är det förslag som senare kommer att gå till beslut i kommunfullmäktige.
När i tiden kommer man att kunna säga sin mening?
– Det blir ju flera tillfällen under processens gång, men närmast är det nu i höst/vinter under det tidiga samrådet, säger Georgios Apostolidis.
När är hela översiktsplanen klar?
– Vi utgår från att översiktsplanen ska vara klar och beslutad under denna mandatperiod, sannolikt under våren 2026.
Den äldre översiktsplanen är från 2011, hur långt sträcker sig den ni arbetar på nu?
– En översiktsplan brukar spana in ungefär 25 år i framtiden, säger Georgios Apostolidis.