Det är lätt att ta sig ut i naturen när man bor i Karlskoga. Här finns ett antal vandringsleder som bjuder på fantastiska naturupplevelser.
Karlskoga är rikt på vandringsleder, och det som utmärker kommunen i jämförelse med
andra kommuner, är att lederna finns runt knuten – alltså lätta att komma till, och med glittrande vattendrag i ständig närvaro under vandringen.
Text: Anders Post
Foto: Karlskoga kommun
Ja det går snabbt att ta sig ut i skog och mark, bekräftar Andreas Linder, som är fritidskonsulent. Om det finns mer vandringsleder här än på andra orter vågar jag inte säga, men en snittdistans på de fyra stora lederna är ungefär en och en halv mil, vilket är ganska mycket.
I regionen finns många sjöar och alla vandringsleder passerar någon form av vatten, Angsjöleden till exempel. Den går runt skogssjön Angsjön som är omgiven av myrmarker, våtmarker och gammelskog. Leden, som är på 7,6 kilometer är mycket lättillänglig, berättar Andreas Linder. Man kan parkera vid start om man kommer med bil, och sedan gå ett varv och komma tillbaka till utgångsplatsen. Det är den enda leden som går i en rund slinga, de andra är enkelriktade.
Karaktären på de olika lederna varierar. Ett par exempel: Tio sjöars led, passerar, som namnet anger, flera sjöar. Den är 11 kilometer lång med vacker Kilsbergsnatur, och där det finns möjlighet att fiska ädelfisk. Andreas Linder tar Lunedsleden som exempel på en led med fin utsikt:
– Leden är på drygt 12 kilometer och löper på ganska hög höjd när man väl nått toppen på den gamla skidbacken. Precis som för de andra vandringslederna så finns det grillplatser, vindskydd och möjlighet till camping.
Åsjöleden är en medelsvår vandringsled på 12,9 kilometer och tar lite drygt 3,5 timmar att gå. Perfekt för fågelskådning och fiske. En av sträckorna går längs Alvetten med vackra skogsstigar fram till Åsjöhyttan, som ligger djupt inne i skogen väster om Trettondetjärnen.
Är det många som frekventerar vandringslederna?
– Många turister hittar hit. Det kan man se i gästböckerna i vindskydden. En hel del från Tyskland och Belgien. När det gäller Karlskogaborna blev det en ökning när pandemin kom, det resulterade i mer fritidssysselsättning på hemmaplan, något som även har hållit i sig, säger Andreas Linder.